Danskernes mentale helbred

Nu er den første måned af 2024 snart forbi. Det er du sådan set glad for. Januar er altid en svær måned for mange mennesker. Ikke kun fordi de indser, at de har brugt alt for mange penge på forkælelse og fest i december. Også fordi januar er ligesom den måned, der skal sørge for, at vi kommer tilbage til en normal og velfungerende rytme i vores hverdag. Det er faktisk et ret stort krav at stille til januar, som også skal sørge for, at vi virkeligt får vinteren at mærke. Og så skal den jo helst også markeres med, at dagene bliver længere!

Januar er hård for mange

Alle disse krav kan januar ikke leve op til. Og nogle af os oplever da også, at vi slet ikke kan finde tilbage til en almindelig hverdag. Nogle af os får den der såkaldte vinterdepression, fordi vi bare ikke får tilstrækkeligt med dagslys. Andre får angst. Ja, det er sandt.

Hvis du får adgang til terapeuternes hemmelige arkiver, så vil du kunne læse, at antallet af nye patienter stiger meget kraftigt i løbet af januar.

Social angst i fremmarch

I det ene tilfælde er der tale om patienter, der har social angst og som har kæmpet bravt for at komme igennem julens festligheder, men som har måttet indse, at behandling af angst lidelsen er nødvendig. I et andet tilfælde handler det om patienter, der lider af generaliseret angst. Deres angst lidelse kan ikke helt sættes ind under en eller anden etikette.

Patienterne har det dårligt. Deres hverdag er væltet omkuld. Og inden de kan finde tilbage til den, så skal de behandles. Ja, det er ret nemt at sige det her med behandling af angst. Det er ikke nemt at tage skridtet til at komme i behandling. Sommetider skal der et gevaldigt puf til. Et nærtstående menneske kan være den, der giver dig puffet.

Din læge kan også være den, der giver dig et skub i den rigtige retning – fx ved at henvise dig til en eller flere terapeuter med speciale i angst lidelser. Det vil nok være det fornuftigste, hvis du går til din læge først og beskriver de symptomer, som du har. Fx det der med dårlig mave. Det var jo ikke kun forstoppelse i julen. Nej, mavebesværet har varet i mere end en måned. Og dertil er der kommet problemer med svimmelhed og i ny og næ voldsom hjertebanken.

Tag en test for angst

Alt sammen er symptomer på angst. Derfor: Gå til lægen og få afklaring på, at symptomerne, du har, ikke er tegn på en anden sygdom. Ja, du kan da også tage en af de der angst tests, der findes online.

Hertil vil jeg dog lige indskyde en advarsel: En god angst test vil ikke kun spørge ind til, om du har kvalme, hjertebanken, oplever svedeture, mv. Den vil præcisere hvor ofte, i hvilken grad mv. du oplever symptomerne. Hvis testen ikke er lidt mere præcis, så bliver den så generel, at vi alle kan konstatere, at vi har angst. Og det har vi. Det er graden af angsten, som af afgørende her.