Selvklæbende folie

Nu kommer det lidt an på, hvem du er, og hvor du bor. Der findes nogle byer – mestendels ude i provinsen, som er rigtigt hyggelige. Det er rart at bo i dem. Og det er især rart at bo i byens centrum. Der er mange, der værdsætter, at de bor i stueplanet og, at de er tæt på den lokale café eller den nærmeste grønthandler.

Privatlivets fred

Inde i storbyen er det dog ikke så rart at bo i stueplanet. Hvorfor? Sådan set ikke fordi lejlighederne dér er dårligere end provinsbyens bygninger. Tværtimod. Oftere er de istandsat af de store og rige boligselskaber.

Der er bare dette: I provinsbyen kender vi hinanden. Det gør vi ikke i storbyen. Og det er ikke så rart, når ukendte mennesker kigger ind ad ens vinduer. Det gør de altid. Ikke fordi de absolut vil det. Sådan er vores naturlige nysgerrighed bare. Vi kigger ind i fremmede menneskers boliger, når vi kan komme til det. Og er gardinerne ikke trukket for i stueetagen, så kigger vi bare. I provinsbyen gør det måske ikke så meget, fordi vi kender hinanden – og mere eller mindre bor på samme vis. Men inde i storbyen? Det er bestemt ikke alle, der bryder sig om, at alle forbipasserende ude på gaden kan kigge ind. De kan heller ikke holde ud at have gardinerne trukket for hele dagen. Hvad kan disse mennesker gøre?

Særlig vinduesfolie hjælper

Ja, de kan for det første lave et eller andet ved deres boligs facade, som bevirker, at de forbipasserendes nysgerrighed trækkes væk fra deres vinduer. Det er bare ikke altid, at den boligforening, de tilhører, tillader dem at sætte forskellige mekanismer – fx en vimpel – op på facaden. Hvad kan de så gøre?

Ja, de kan fx sætte folie op på vinduerne. Der findes særlig folie til vinduer – se her, som bevirker at forbipasserende ikke kan se ind, men den, der kigger ud indefra, kan sagtens se.  Det er et ret smart – og faktisk billigt – lille hjælpemiddel til at komme over problemet og generne fra de forbipasserendes nysgerrighed.

Det er selvklæbende og i metermål

Folie til vinduer fås oftest som selvklæbende folie i metermål, som er nemt at sætte på ruden. Måske skal der bruges en smule ekstra folie, lige den første gang du sætter det op. Der kan nemlig danne sig lidt folder i folien, hvis du ikke har øvelsen i at klæbe den på. Men det kommer nu ret hurtigt. Du kan få den slags folie til vinduer med forskellige mønstre. På den måde ’skuffer’ du ikke den nysgerrige forbipasserende. Han eller hun vil kunne se mønstret. Men ikke mere end det. Og du vil stadig ikke miste din udsigt. Du kan også få folie til vinduer, der får ruden til at se ud, som om, at der er rimfrost på den. Det er ret praktisk, hvis du har et badeværelsesvindue – eller et køkkenvindue, der vender ud imod gaden.

Det giver sig selv, at folien som er beregnet til vinduer sættes indvendigt på ruden. Men du kan faktisk også få en folie til vinduer, som sættes op udvendigt. Det er en folie, der bruges, hvis der er fare for at vinduet – glasset – splintrer. Det er dog sjældent, at der er brug for den slags folie til vinduer i boliger.

Et godt sted at lære mere og også købe denne type folie er: https://www.foliekniven.dk/