Fynske stråtag

Her på Fyn er der i dag 44 villaer og landejendomme til salg, som har stråtage. Det svarer til 20% af alle villaer og landejendomme, som har stråtag, og som er til salg i Danmark, ligger på Fyn. Man kan sige, at det er populært med et stråtag på Fyn. Det er ret mange, når man tænker på, at Fyns areal udgør mindre end 10% af hele Danmarks areal. Helt præcist: Fyns areal er 3.100 km2, og hele Danmarks areal er 42.900 km2.

Generelt kan man dog se, at stråtage bliver mere og mere anvendt. Flere nybyggede huse får stråtag, fordi det er smukt. Og muligvis også fordi materialet er et naturprodukt.

Mange af de udbudte landejendomme er meget nedslidte og har brug for en kærlig hånd. Helt sikkert vil der være mange af ejendommene, som trænger til et helt eller delvist nyt stråtag. Reparation af stråtag er ikke bare en del af en større ombygning eller tilbygning. Der er også tale om stil og materialevalg, som skal passe til huset og til ejernes smag.

Materialet, som sådan et tag består af, kan være rør eller halm. Rør er længere end halm, og det holder i lang tid. Langhalm bruges også til stråtage. Rughalm har længere levetid end langhalm. Et stråtags holdbarhed anslås til mindst 30 år. Det er med andre ord ligeså holdbart som tage, der er lavet af andre materialer. Da materialet er et naturprodukt, er det ikke ualmindeligt, at et stråtag også bliver til et hjem for insekter eller små dyr, fx bier eller mus. Så længe de ikke generer, er der ikke nogen grund til bekymring, men det er godt lige at holde øje. Der kan komme skader på taget.

Reparation og tætning af stråtag er en yderst vigtig ting at sørge for – og vi kan klart anbefal dette firma: https://www.straatagfyhn.dk/vi-udfoerer/reparation-af-straatag.aspx

Nogle stråtag på Fyn har en rygning. (Fagfolk kalder også rygning for ’mønning’.) Generelt siges det, at rygningen har kortere holdbarhed, end selve taget. Det er derfor vigtigt, at man holder øje med tagets rygning. Det kan forlænge hele tagets holdbarhed, hvis man som husejer sørger for at få tagets rygning tjekket og repareret.