Lykketrolde

Forleden var jeg i byen for at købe en fødselsdagsgave til min datter. Hun ønsker sig et nyt sæt bestik, men det, jeg fandt, var for dyrt til, at jeg kan give hende et helt sæt. Heldigvis kan man købe bestikket i stykvis, og det giver hende mulighed for at supplere de knive, gafler og skeer. jeg har råd til at give hende. Imens jeg kiggede mig rundt inde hos isenkræmmeren, inden jeg kiggede målbevidst på bestik, så jeg på vaser, lysestager og de første nye juledekorationer. Der var nogle flotte lysestager, men jeg afslog min idé om at give hende en. Hun er ikke meget for at brænde stearinlys af derhjemme.

Skønne juletrolde / lykketrolde

Jeg så dog også noget meget sødt. En genudgivelse af de gamle lykketrolde. Dem, jeg så, var meget ’julede’ i det. Farverne på deres tøj er holdt i traditionelle julefarver: Rød, grøn, grå og hvid. Jeg blev helt rørt, da jeg så dem. Jeg havde selv en lykketrold, da jeg var barn. Jeg elskede den lille trold. Den var ikke så køn, og håret var ikke så fint og rødt som de nye lykketroldes. Min far havde sagt, at den hed Dammit. Jeg kaldte den altså bare for Trold. Jeg legede meget med den. Den var venlig og sjov.

Bedstefar juletrold

Jeg har ikke set lykketrolde i mange år, så jeg kunne ikke lade være med at spørge ekspeditricen om, hvad det er. Hun fortalte mig, at det er familien Grandam – for eksempel bedstefar juletrold. Hun forklarede mig, at det er en ny serie, og selvom vi ikke har set lykketrolde i mange år, så er de altså meget populære stadigvæk. Hun fortalte mig også, at der er flere medlemmer af familien Grandam, men de havde kun 6 af medlemmerne i butikken lige nu.

Hun udtalte familiens navn på amerikansk-engelsk: Grand-Am. Sådan med tryk på det andet A.
Pludselig kom jeg til at grine. Jeg spurgte hende, om hun vidste, hvorfra troldene kommer? Det indrømmede hun, at hun ikke vidste. Jeg sagde lige så forsigtigt, at jeg ikke tror, det hedder familien Grand-Am, men at de hedder familien Gran-dam. Du ved med henvisning til grantræer og Dam, som var efternavnet på ham, der opfandt lykketroldene.

Jamen det er da til jul

Hun kiggede på mig med store øjne, og så brød hun ud i et stort smil: ”Selvfølgelig. Du har ret. Det kan ikke være anderledes. Det er jo juletrolde!” Vi kom til at grine, og jeg besluttede, at jeg også vil give min datter en lille jule-lykketrold. Hun kan give den til sin lille dreng, når han bliver gammel nok til at kunne holde af den. Han er kun 6 måneder gammel, så det er lidt tidligt. Men den vil bestemt være en god, lille juleting inde på hans værelse. Så en af de små lykketrolde kom med i min indkøbskurv.

Bestikket blev pakket fint ind. Og den lille trold kom i en fin æske, som også blev pakket fint ind. Jeg betalte og tog hjem. Nu glæder jeg mig til at give min datter hendes fødselsdagsgaver på fredag.
Håber, hun bliver glad for dem.