Spille på digitalt piano

Søndag eftermiddag. Sidste fridag efter en lang og dejlig ferie. Du har placeret dit legeme på sofaen. Solen skinner, og vinden jager skyerne over himlen. Du ligger med lukkede øjne, men du sover ikke. Du lytter til nogle af Chopins klaverkoncerter og nyder tilværelsen. Forsøger at glemme, at i morgen – mandag – skal du på arbejde igen. Musikken er dejlig. Det er ikke så tit, at du lytter så meget til musik. Men i dag er bare en af de dage, hvor du gerne vil lytte til musik. Pianisten er virkeligt god. Ukendt – endnu. Men der går nok ikke mange år, førend du vil skulle betale mange penge for at få billet til en af hendes koncerter.

Spiller selv

Du er lidt misundelig. Hvorfor er der nogle mennesker, der bare kan spille på klaver – og hvorfor er der nogle, der må kæmpe og kæmpe for at det skal lyde bare fornuftigt, når de spiller på deres klaver? Du mener selv, at du hører til den sidste gruppe. Du købte et digital piano / el-klaver sidste år – og har lært at spille på det. Du kan godt selv høre, at dit spil ikke er på niveau med en koncertpianists. Og hvad så? Gør det noget? Hygger du dig ikke når du spiller? Hvis du ikke hygger dig med dit eget spil, så find et sted, hvor du kan få sat dit digital piano til salg. Du spilder din tid, ved at blive ved med at prøve og samtidigt skuffe dig selv. Det fortjener du ikke.

Øvelse gør mester

Men hvis du hygger dig med at spille, så bliv ved. Øvelse gør mester. Og du har kun spillet i et års tid nu. Så lidt tålmodighed med dig selv er givetvis, hvad du mangler. Hvor længe tror du, at koncertpianister har spillet? Nemlig, hele deres liv. I mange timer hver dag.

Du læste ellers, at det er nemt at spille på digital piano. Du læste om, at du kan få det til at lyde som et opretstående klaver eller et flygel. Og du har været glad for, at du kan tilkoble høretelefoner til det, så du ikke forstyrrer resten af familien, når du klimprer på det. Derfor bør du være lidt god ved dig selv: Bliv ved med at nyde at kunne spille på det billige digital piano, du købte. Det skal nok komme til at lyde bedre.

Frustrerende men det virker

Ja, jeg ved godt at det er frustrerende at sidde og øve en passage, som bare ikke kan komme igennem, fordi fingrene ikke vil – eller er stærke nok endnu. Men det kommer. Du skal bare insistere – uden at presse dig selv. Det vigtige er, at du nyder at spille.

Har du i øvrigt tænkt på, at det godt kan være, at det lille, billige digital piano, som du købte for et år siden ikke er tilstrækkeligt til dit behov længere? Det er slet ikke udelukket, at du faktisk har gjort så store fremskridt, at du har behov for et bedre digital piano. Måske er du i virkeligheden klar til lidt større udfordringer – det skal du lige tænke over.