Glad for efterskolen

Vi er ved at komme ind i julemåneden. Jeg glæder mig meget til jul. Egentlig ikke til jul. Men til juleferien. Min datter kommer nemlig hjem i en uge. Hun går på efterskole. Og hun er blevet utroligt glad, siden hun startede. Det er en efterskole – 10 klasse – https://naae.dk/efterskole-10-klasse/ –  med fokus på design og teater. Hun har altid været meget interesseret i design og drømmer om at komme på en designskole, hvor hun kan specialisere sig i at lave kostumer til teater.

Kedelig folkeskole

Hun har i de sidste 8 år kedet sig meget i folkeskolen. Det førte til, at karaktererne var meget lave. Hun ville ikke være egnet til at gå videre i gymnasiet, sådan som vi ellers havde troet. Kedsomhed er en dårlig ting for folkeskoleelever, der ikke er særligt bogligt interesserede. Min datter vil hellere bruge sine hænder og sin kreativitet. Så da vi kunne se, at det gik dårligere og dårligere i skolen, fik vi efter flere samtaler med lærerne, der, fundet løsningen. Efterskole.

Hun blev skrevet op til en efterskole, men der var venteliste, så hun holdt ud i folkeskolen i et år. Det betyder så, at hun bliver nødt til at vente et ekstra år med at komme på designskole. Det irriterede hende en del, men efter de første måneder på efterskolen, indså hun, at det er den bedste løsning for hende. Og vi så faktisk også, at hun begyndte at interessere sig for nogle af de fag, hun hadede igen. Fx dansk.Og helt uden ballade.

Aktuel undervisning

På den skole, hvor hun går nu, tager meget af danskundervisningen udgangspunkt i aktuelle debatter og ting, der sker i samfundet.

Her på det seneste har de talt meget om mink og om aflivningen af dem. De har talt om demokrati og folkestyre. De har talt om minkfarmenes betydning for den danske økonomi. De har talt om dyrevelfærd. De har talt om konsekvenserne for dele af den danske modeindustri og dermed, også om dansk tøj og design.

Helt ny oplevelse

Det har fået min datter til at opfatte dansk som et helt andet fag end bare et krav om fristile og litteraturforståelse. Det er virkelig en positiv udvikling, hun er inde i – og som forælder er det en gave, at få, når vi taler sammen i telefonen at høre, at hun har fået gode karakterer i dansk. En endnu større gave er det at høre hende være så glad for at få lov til at bruge sine evner på skolen. Hun er ved at designe kostumer til et stykke, de er ved at sætte op på skolen. Hun har fortalt, at det er en omskrevet version af Kejserens klæder, de skal sætte op. Så hun, og hendes klassekammerater er ved at tegne kostumerne lige nu. Hun har mange tanker om at bruge kunstig pels i kombination med gennemsigtig plastik på nogle af kostumerne.

Det bliver superdejligt at se hende igen. Og det bliver superspændende at høre om alle de nye kammerater, hun nævner, men som vi dog ikke kender endnu. Og jeg glæder også til at få lov til at forkæle hende. Jeg savner hende.