Lean er genialt og nemt

Første gang, jeg hørte om Lean, tænkte jeg, at det vel blot var endnu en omgang varm luft, der var pænt pakket ind, så det kunne sælges af konsulenter i smart tøj til overpris. Men da jeg under ret vilde protester blev tvangsindlagt til at tage et kursus - se mere i Lean, måtte jeg erkende, at jeg havde taget fejl. En hel del endda.

Lean Akademiet

Det var selvfølgelig via min arbejdsplads, at jeg en dag satte mig ned med korslagte arme og beredt på at kede mig bravt på en introduktion til Lean, der blev afviklet af Lean Akademiet.

Den der med de korslagte arme holdt kun de første 10 minutter, og så måtte jeg erkende, at der var en hel del mere substans i det her, end jeg havde forventet.

Og ja – du, der kender mig, ved jo, at jeg ofte er skeptisk, men da Egon, som manden der underviste hed, havde talt sig varm, havde han altså også fået min fulde opmærksomhed!

Han er vistnok partner eller senior i firmaet – og han fungerer som Lean konsulent i hverdagen.

Principperne i Lean

Man taler om fem grundprincipper, der defineres således:

 1. Definer hvad der skaber “værdi for kunderne”.
 2. Identificer værdikæden der skaber værdi.
 3. Skab kontinuerlig flow i værdikæden.
 4. Træk opgaver og varer igennem kæden baseret på kundeordrer.
 5. Søg mod perfektion gennem løbende forbedringer.

Man opererer også meget i Lean med at begrænse eller helt undgå spild, og det er både spild af ressourcer og af tid. Der er flere definitioner af spild i Lean, men de 8 grundlæggende:

 

 • Overproduktion.
 • Transport.
 • Ventetid.
 • Overforædling.
 • Lager.
 • Fejl og returløb.
 • Bevægelser og søgning.
 • Uudnyttet viden.

Virker det så?

Det korte svar er JA! Hvis man kan overkomme sin modstand (som jeg heldigvis kunne), er der et overflødighedshorn af muligheder for at optimere sin administration, produktion og hvad ved jeg. Og vel at mærke – og det er det interessante her – uden at det bliver besværligt, stressende eller andet. Faktisk tværtimod.

Jeg ved nu, at min fremtid i virksomheden kommer til at handle meget om Lean, og jeg håber da, at jeg i fremtiden kan erhverve titlen som Lean Master.