Økonomisk rådgivning

At få økonomisk rådgivning hos Penge-lån.nu er i høj grad en tillidssag. Ofte skal man tage beslutninger om ganske store poster i ens økonomi, og derfor er tillid altafgørende.

Der er blot en ganske stor udfordring, når vi taler økonomisk rådgivning. Hvis du er er stand til at vurdere kvaliteten af de råd du får, har du så brug for rådgivningen? Egentlig ikke kan man sige, for så ved du jo ganske meget om det stof, du får rådgivning om. Det er naturligvis altid et problem, når man får rådgivning, men det er specielt svært, når vi taler økonomi.

Vigtigt om rådgivningen er afhængig eller uafhængig og uvildig

Først og fremmest bør du gøre dig klart, om rådgiveren har de samme interesser som dig. Altså er rådgiveren afhængig af at sælge produkter eller sælger rådgiveren bare råd? I banken modtager du rådgivning, men rådgivningen er ikke uvildig. Hvis du ikke skal betale en krone for rådgivningen, kan du være ganske sikker på, at rådgiveren modtager provisioner – hvad skal han eller hun ellers leve af?

Men selv når man ikke modtager såkaldte henvisningsprovisioner, kan man som rådgiver stadig have et incitament til at give et råd, der ikke 100 procent stemmer overens med de interesser, som den der modtager rådgivning har.

Da jeg for nylig rådgav en privat person gennem vores fuldstændigt uvildige firma Miranova, stødte jeg som så mange gange før på en klassisk udfordring. Hun havde lånt penge online, og investeringer samtidigt. Det kan sagtens give overskud, men det er en ret stor risiko. Men i dette tilfælde kunne jeg give rådet, at hun skulle sælge ud af sine aktier og obligationer (hovedsagligt dyre investeringsforeninger) for så at indfri lånene, eller også kunne jeg give rådet, at de dyre investeringsforeninger skulle byttes ud med nogle ETF’er med lavere omkostninger. Begge råd havde helt klart været gode.

Men efter min vurdering burde hun slet ikke have investeringer og lån samtidigt. Det mente jeg var det bedste råd at give, selvom det betød, at hun ikke længere havde brug for vores rådgivning de nærmeste år. Læs mere her om at låne og have investeringer samtidigt; https://trygt.dk/privatlaan-og-samlelaan.

Derfor kan jeg kun igen understrege, at det er enormt vigtigt at tilliden er til stede, selv når man bruger en uvildig rådgiver.

Hvad er fordelene ved at bruge en uvildig økonomisk rådgiver?

Fordelene er i høj grad, at rådgiveren har samme interesser som dig. Han eller hun lever af at sælge viden, der er skræddersyet til dine behov. Rådgiveren behøver ikke pege på ydelser og investeringer, som passer til ham selv men kun til dig. Ellers kommer du ikke tilbage og køber flere råd, som jo er det eneste, der bliver “solgt”. Du slipper altså for at tænke over, om der er blevet henvist til en specifik investeringsforening med høj risiko, fordi rådgiveren tjener flere penge på at pege på den investeringsforening.

Han kan ligeså godt pege på en anden investeringsforening eller anbefale enkelte aktier, enkelte obligationer eller en ETF (børshandlet fond der fungerer som en investeringsforening). I Miranova anbefaler vi stort set kun ETF’ere. Dog ikke når vi taler aktier, da ETF’ere i nogle tilfælde beskattet ugunstigt for dig som investor. Så peger vi hellere på en dansk investeringsforening med lave omkostninger – det er et glimrende eksempel på, at vi ikke tjener flere penge for at penge på bestemte investeringer.

Andre eksempler hvor det er en fordel, at rådgiveren er uvildig er, når du skal have svar på, om du betaler for meget i rente og bør lægge lånet om, eller hvis pensionsselskabet mener, at du bør spare mere op. Kan du stole på, at det er en god ide at lægge lånet om eller spare mere op til pension? Banken og pensionsselskabet tjener i hvert fald stensikkert penge på det.

Kontrollér om investeringsrådgiveren er godkendt af Finanstilsynet

Hvis du bruger en investeringsrådgiver, kan du se her på Finanstilsynets hjemmeside, om rådgiveren har tilladelse til at yde investeringsrådgivning. Tilladelse til at yde investeringsrådgivning betyder, at rådgiveren kan give dig en konkret anbefaling om at købe eller sælge specifikke værdipapirer, såsom aktier, obligationer, investeringsforeninger og ETF. Hvis investeringsrådgiveren har tilladelsen og fremgår af Finanstilsynets hjemmeside, kan du være sikker på, at rådgiveren også har en lovpligtigt ansvarsforsikring. Det har vi naturligvis i Miranova, som det fremgår af linket ovenfor.

Økonomisk rådgivning i udlandet

I USA og Storbritanien er det langt mere udbredt, at man bruger en uvildig økonomisk rådgiver og betaler for rådgivningen direkte til rådgiveren. Pt. findes der omkring 12.000 uvildige rådgivere i Storbritanien, og de har en form for forening, som du kan læse mere om ved at klikke her på Unbiased.

Rådgivningen kan være om både pension, lån, investering i aktier, obligationer, investeringsforeninger, ETF, råvarer og skat og generelt om både privatøkonomi og økonomisk rådgivning for virksomhedsejere. Man kan frækt sige, at rådgivningen er flyttet ud af bankerne og pensionsselskaberne i langt højere grad end i Danmark, selvom danskerne helt klart har fået øjnene op for at betale for uvildig rådgivning.

Prisen for en økonomisk rådgiver

Det er forskelligt hvordan en økonomisk rådgiver bliver aflønnet, men det er mest normalt at tage en timeløn eller en fast pris. Igen, hvis det ikke koster noget, er der formentlig ikke uvildig økonomisk rådgivning, da rådgiveren så modtager provisioner eller henvisningshonorarer.