Gavekort til MEM

I er så søde. Og dine svigerforældre gør da også alt, hvad de kan, for at fortælle dig, hvor glade de er for den hjælp, du giver dem. De har brug for hjælp i deres hverdag. Det er ældre mennesker, der bor i et parcelhus, som de købte engang tilbage i 70’erne, og som de ikke kan drømme om at forlade. Det siger de. Du og din mand stiller da også gerne op til en arbejdsweekend hos dem. Det plejer at være hyggeligt, fordi svigermor er faktisk ret dygtig til at lave et spændende og hyggeligt frokostbord.

Arbejdsweekend

I hjælper dem med det tunge og svære arbejde i huset og haven. Fx at skære det gamle pæretræ ned. Sørge for at græsset bliver slået. I pudser vinduerne udvendigt, så de der striber på ruderne, der fremkommer efter en måned med konstant regn, kan blive fjernet. Du gør dig umage. Du ved, at svigermor har øjne som en høg. Men du hader at pudse vinduer. Du forsøger at skjule det bagved at tale uafbrudt. Du fortæller små historier fra din hverdag på jobbet. Du griner, og din svigermor griner da også med. Heldigvis kan din svigermor stadigvæk godt håndtere støvsugeren. Så imens du pudser vinduerne, støvsuger hun. I opbygger et lille ’rengøringsfællesskab’, der indeholder historier, sådan som kun kvinder kan fortælle dem. Og som kun kvinder fortæller hinanden. De bliver ikke fortalt til ægtefællen. Lidt hemmelige historier. Lidt spændende og tirrende. Men også hyggelige og til tider fuldkommen ligegyldige.

Faldt og forstuvede hånden

Nu skete der så det i sidste weekend, hvor du igen skulle pudse vinduer, at du faldt og forstuvede håndledet. Du gled simpelthen på stigen. Det var din egen skyld. Du kunne have sørget for at træde op på den forsigtigt. Men du jappede – skulle bare have ordnet det vindue. Og nu er du derfor lidt bange for, hvad der skal ske næste gang, der skal pudses vinduer hos svigerforældrene. Din mand fortæller dig, at det skal du ikke bekymre dig om. De må vente, til du tør igen. Ellers må de finde en anden løsning. Længere er den ikke.

Nu giver vi vinduespudsning i gave

Han har faktisk undersøgt, hvad det vil koste at få en vinduespudser fra MEM i Roskilde til at gøre arbejdet for dem. Og han foreslår dig, at I giver din svigermor 10 vinduespudsninger i fødselsdagsgave. Hun bliver 82 i næste uge. Det vil være en gave til hende fra jer, som hun vil sætte pris på – og det vil være en gave til dig, så du ikke skal være bange for at træde op på stigen igen. I hvert fald ikke førend du tør. Du tænker dig lidt om.

Det er faktisk et rigtigt godt forslag. En usædvanlig fødselsdagsgave. Men hvad giver man en kvinde på 82? Hun har jo alt. Er beskeden. Siger bare, at hun gerne vil have en overraskelse. Og hvem ved? Måske vil hun være glad for at se en veltrænet ung vinduespudser i aktion. Det kan man jo aldrig vide. Det vil sikkert også udfordre hende at skulle fortælle ham historier, der handler om hendes ungdom og liv, på en måde, som ikke bare er pigesladder.