Parkinsons og hjælpemidler?

Parkinson er en sygdom, som gradvist volder den ramte person flere og flere problemer i dagligdagen. Der kan være tale om, at personen ryster på hænderne – og den rysten vil før eller senere blive mere og mere markant. Det kan være et problem at holde på en gaffel under et måltid. Det kan blive et problem at skulle skrive under på et dokument.  Efterhånden som sygdommen skrider frem, kan der komme flere komplikationer ind i livet. Det kan blive svært at gå uden en stok. Det kan blive svært at holde balancen. Og jeg kan forsikre dig om, at det ikke er sjovt at falde på et badeværelse, fordi man mistede balancen. Mange af os, der er raske, har prøvet at glide på et vådt gulv i badeværelset. Det har måske givet os nogle buler i hovedet og knubs på krop, arme og ben.

Gode hjælpemidler

Har du derfor et kært familiemedlem, som lider af denne sygdom, så bør du hjælpe det menneske. Der findes adskillige hjælpemidler til personer ramt af Parkinson. De fleste er hjælpemidler, som støtter personen i nogle af de mest essentielle gøremål i vores hverdag. Der kan være tale om hjælpemidler til at spise og lave mad. Der er tale om hjælpemidler, der sætter den syge i stand til at kunne bevæge sig – både udenfor og indenfor. Og der er tale om hjælpemidler til badeværelset.

Mange af disse hjælpemidler kan også gøre godt gavn i andre menneskers hjem. Man behøver ikke at være ramt af Parkinsons for at have brug for en stok eller en rollator. Det kan være, at man bare er usikker efter en ulykke og gerne vil have lidt ekstra støtte, indtil man er helt tilbage efter ulykken.
Hjælpemidler til madlavning kan vi faktisk alle sammen godt lide. Men det er vigtigt, at de er ergonomisk rigtige for os at bruge. Derfor er det ikke altid helt godt med en flot designet kartoffelskræller. En speciel hakker, eller snitter kan også være et godt valg, når den, som er ramt af Parkinson, går i køkkenet.

Små praktiske detaljer

Og ja, en vandhane på køkkenvasken, som er nem at håndtere, kan faktisk være med til, at nydelsen ved madlavning bliver større for det syge menneske. At mange af hjælpemidlerne til personer med Parkinson også kan bruges af andre, er naturligvis ikke dårligt. Men et menneske, der lider af Parkinson, har brug for dem. Også når det kommer til fx personlig hygiejne. Det kan være, at der skal stille en lille badetaburet op ude på badeværelset. Er der usikkerhed og balanceproblemer, kan en af de mange badetaburetter, der findes være redningen. Der er intet galt i at tage brusebad, imens man sidder. Det kan forhindre en brækket arm.

Det er velfærdsteknologi

Mange af de hjælpemidler til personer ramt af Parkinson hører ind under den gruppe af hjælpemidler, som vi som regel kalder for velfærdsteknologi. Generelt er velfærdsteknologi produkter, der hjælper syge eller handicappede mennesker i deres hverdag. De fleste af produkterne er flotte. Der er ikke tale, om grimme klodsede produkter, der bare hjælper. Nej, der er tale om veldesignede og funktionelle produkter.